Kysymyksiä ja vastauksia mielialasta ja jaksamisesta (01/2013)

Hei!

Olemme Tiina ja Pauliina ja opiskelemme kolmatta vuotta terveydenhoitajiksi Rovaniemen ammattikorkeakoulussa. Tammikuun ajan olemme täällä vastaamassa teidän mielialaan ja jaksamiseen liittyviin kysymyksiinne sekä annamme vinkkejä pimeästä talviajasta eli kaamoksesta selviytymiseen.  Vilkaisehan myös tekemäämme tietopakettia kaamoksesta ja katso ajatuksia herättävä videopätkä!

Meille voit lähettää hölmöiltäkin tuntuvia kysymyksiä, kunhan ne vain liittyvät aiheeseen. Voit myös halutessasi lähettää jatkokysymyksiä vastauksiimme ja pyytää tarkennuksia. Pyrimme vastaamaan  muutaman päivän viiveellä sillä opemme tarkistaa vastauksemme ensin. Toivottavasti saamme teiltä paljon kysymyksiä!
T. Tiina ja Pauliina

–> lisää google esitys

10 kommenttia artikkelissa Kysymyksiä ja vastauksia mielialasta ja jaksamisesta (01/2013)

 1. Mistä johtuu, että talvella kaikki ovat ns. horroksessa? Voiko se johtua osittain siitä, että ihmiset tietämättäään alkavat jo murehtia tulevaa kaamosta?

  • Hei! Voisiko olla, että joillakin ihmisillä kaamosrasituksen oireita alkaa esiintyä jo aikaisemmin syksyllä kun ilmat alkavat kylmetä ja päivä lyhenee? Kaamosrasituksen oireita voivat olla alentunut mieliala, väsymys ja liikaunisuus.

   Terveisin,
   Terveydenhoitajaopiskelijat Tiina ja Pauliina

  • Oletko yleensä väsynyt ja kiireinen ennen loman alkua? Väsymys voi alentaa mielialaa ja aiheuttaa tunteiden ailahtelua.

   Vai onko loma-ajassa jotain sellaista mikä saa mielialasi laskemaan?
   Jos sinusta tuntuu, että jokin asia vaivaa niin kannattaa käydä juttelemassa vaikka kouluterveydenhoitajan kanssa.

   Terveisin,
   Terveydenhoitajaopiskelijat Tiina ja Pauliina

  • Jokainen ihminen on yksilöllinen, eri asiat tekevät meistä surullisia ja iloisia. Vuodenajatkin vaikuttavat ihmisiin eri tavoin ja jotkut tulevat alakuloisemmiksi keväällä kun aurinko alkaa paistaa.
   Voisiko surullisuutesi johtua siitä, että on pakkasta ja kylmää vaikka paistaa aurinko? Tuleeko sinulla ikävä lämmintä kesää?
   Auttaisiko se, että kun aurinko paistaa niin menisit vaikkapa ulkoilemaan kavereiden kanssa tai keksisit jotain muuta itsellesi mieluisaa tekemistä?

   Terveisin,
   Terveydenhoitajaopiskelijat Tiina ja Pauliina

 2. Mistä saisi energiaa ja miten voisin jaksaa kaamosaikana paremmin?

  • Hei Jenkero, TOMPPÄSSI, ??? ja juu!
   Kysymyksenne olivat hyvin samankaltaisia, minkä vuoksi vastaamme teille kaikille yhteisesti.

   Ruokailutottumuksilla on merkittävä vaikutus vireystasoon. Toki tämä pätee ympäri vuoden, mutta erityisesti se korostuu pimeänä kaamosaikana, jolloin mieliala voi herkemmin olla maassa. Aloita päiväsi terveellisellä aamiaisella, sillä se käynnistää aineenvaihdunnan ja parantaa aivojen toimintaa. Muista syödä säännöllisesti, sillä vakaa verensokeritaso pitää myös mielialat tasaisempina. On myös tärkeää muistaa juoda tarpeeksi vettä, sillä lieväkin nestevajaus aiheuttaa väsymystä. Monipuolisen ja terveellisen ruokavalion lisäksi voit aloittaa D-vitamiinilisän, jonka käyttösuositus nuorille on 7,5 mikrogrammaa vuorokaudessa.

   Jos haluat parantaa jaksamistasi, on riittävä unensaanti erittäin tärkeää. Lisäksi unirytmi kannattaa pitää säännöllisenä, niin että menet nukkumaan ja heräät suurin piirtein samoihin aikoihin joka päivä. Unentarve on ihmisillä yksilöllinen, mutta yleensä nuoret tarvitsevat vähintään 8 tunnin yöunet tunteakseen olonsa virkeäksi.

   Säännöllinen kuntoliikunta parantaa fyysistä kuntoa ja pitää samalla mielen virkeänä. Erityisen kannattavaa on ulkoileminen auringonpaisteessa, sillä kuntoliikunnan ja kirkkaan valon yhdistäminen parantaa tehokkaasti mielialaa.

   Vietä paljon aikaa itsellesi tärkeiden ihmisten kanssa ja tee päivittäin asioita jotka tuovat sinulle hyvää mieltä!

   Terveisin,
   Terveydenhoitajaopiskelijat Tiina ja Pauliina

 3. Miten kaamos vaikuttaa mielialaan ja jaksamiseen? Miksi olen väsynyt tai jopa masentunut kaamoksen aikaan?

  • Hei huh, moi :P, jenna, ansku ja jenkero!
   Kysymyksenne olivat hyvin samankaltaisia, minkä vuoksi vastaamme teille kaikille yhteisesti.

   Noin 10-25% Suomen väestöstä kärsii pimeänä vuodenaikana niin sanotusta kaamosrasituksesta.

   Kaamos voi vaikuttaa mielialaan sitä alentaen, mutta kaamosrasitus ei yleensä haittaa toimintakykyä vapaa-ajalla tai esimerkiksi koulussa. Kaamosrasituksen oireet voivat olla samankaltaisia kuin kaamosmasennuksessa, oireet vain esiintyvät kaamosrasituksessa lievempinä. Vaikka oireet olisivatkin kiusallisia, kaamosrasittunut kokee olonsa yleensä terveeksi. Oireita voi mm. olla talvikuukausina ilmenevä makeannälkä, lihominen, väsymys ja liikaunisuus.

   Ihmiset ovat yksilöllisiä joten jokainen voi kokea kaamoksen eri tavoin. Terveelliset elämäntavat auttavat jaksamaan kaamoksen yli.

   Terveisin,
   Terveydenhoitajaopiskelijat Tiina ja Pauliina

Kommentointi on suljettu.