Mitä haluaisit kysyä päihteistä? (01/2013)

Hei!

Olemme kolmannen vuoden terveydenhoitajaopiskelijat Anne ja Maiju Rovaniemen ammattikorkeakoulusta. Tammikuun ajan vastaamme teidän päihdeaiheisiin kysymyksiinne. Tyhmiä kysymyksiä ei ole olemassakaan, joten kysy rohkeasti, jos mieltäsi askarruttaa jokin päihteisiin liittyvä asia. Voit myös vain kommentoida sivustolla olevia kuvia tai keskustella toisten nuorten kanssa päihteistä. Kysymyksesi voit lähettää oheisella lomakkeella.
Terveisin Anne ja Maiju

Käykäähän tekemässä seuraavat testit:
http://www.paihdelinkki.fi/testaa/audit
http://www.paihdelinkki.fi/testaa/juomatapatesti
http://www.paihdelinkki.fi/testaa/tupakointi

10 kommenttia artikkelissa Mitä haluaisit kysyä päihteistä? (01/2013)

  • Hei, hyvä kysymys! Käytetyn päihteen määrä vaikuttaa haittavaikutuksiin paljon. Alkoholinkäytön haittoja ovat esimerkiksi muutokset aivoissa (aivoverenvuodon riski kasvaa, vaikutukset muistamiseen ja oppimiskykyyn), sydänoireet, maksan toimintahäiriöt, mielialahäiriöt sekä monet muut yksittäiset haitat.

   Kannabiksen (marihuana, hasis) käytön vaikutuksia ovat muistin ja arviointikyvyn heikkeneminen, paniikkitilat, pulssin kiihtyminen, verenpaineen lasku ja estojen väheneminen. Pitkäaikaisen käytön vaikutuksia voivat olla psykoosi, hengitysteiden tulehdukset, hedelmällisyyden heikentyminen sekä tunne-elämän erilaiset häiriöt.

   Päihteiden käytöstä puhuessa ei siihen voi koskaan rinnastaa terveellisyyttä. Eli on mahdotonta sanoa kumpi kysymistäsi päihteistä olisi terveellisempi, koska niistä molemmat ovat riippuvuutta aiheuttavia ja ne molemmat ovat terveydelle haitallisia.

   Terveisin
   terveydenhoitajaopiskelijat Anne ja Maiju

  • Hei WE!

   Kaikissa huumeissa on haittoja. Kannabiksen (marihuana ja hasis) haitat terveydelle ovat lievemmät kuin joissain muissa huumeissa, esimerkiksi amfetamiinissa ja kokaiinissa. Kannabiksen haittavaikutukset ovat kuitenkin merkittäviä, esimerkiksi keskushermostolama, sydämentykytykset, paniikkitilat sekä arviointikyvyn ja reaktiokyvyn heikkeneminen, jotka voivat johtaa monenlaisiin tapaturmiin. Kannabikseen voi kehittyä psyykkinen tai fyysinen riippuvuus samoin kuin muihin huumeisiin, joten sitä ei kannata edes kokeilla.

   Terveisin,
   terveydenhoitajaopiskelijat Anne ja Maiju

  • Hei!

   Alkoholinsietokyky on riippuvainen käyttäjän painosta, sukupuolesta, iästä sekä mahdollisesta kehittyneestä alkoholin sietokyvystä. Yksiselitteistä vastausta kysymykseesi ei siis ole. Lapset ovat erityisen herkkiä alkoholin myrkyllisille vaikutuksille eikä alle 18-vuotiaan tulisi käyttää alkoholia ollenkaan.

   Jos veren alkoholipitoisuus ylittää 3 promillea on henkilö usein tajuton ja kyseessä on alkoholimyrkytys. 3-4 promillen alkoholipitoisuus veressä voi olla jopa tappava. Esimerkkinä 60 kiloinen miespuolinen henkilö juo neljän tunnin aikana 14 pulloa keskiolutta, jolloin hänen veren alkoholipitoisuutensa on 3,2 promillea. Tällöin ihminen on saanut alkoholimyrkytyksen ja hänellä voi olla hengenvaarallisia oireita. Monet asiat siis vaikuttavat alkoholin kestämiseen. Humalassa on usein vaikea arvioida käytetyn alkoholin määrää ja osalla ihmisistä on vaikea lopettaa juomista sen aloitettuaan, vaikka tietäisivätkin omat rajansa.
   Toivomme, ettet ainakaan itse kokeile kestävyyttäsi alkoholin suhteen.

   Terveisin
   terveydenhoitajaopiskelijat Anne ja Maiju

  • Hei!
   Tutkimusten mukaan 36 tunnin valvominen vastaa noin 1- 1,5 promillen humalaa.

   Terveisin
   terveydenhoitajaopiskelijat Anne ja Maiju

  • Hei K. ja kiitos laajoista kysymyksistäsi!

   Nuuska on tupakkatuote, jota käytetään ylähuulen ja ikenen välissä. Se sisältää yli 2500 kemikaalia, erilaisia suoloja ja hiekanjyviä. Suolat ja hiekanjyvät muodostavat haitallisia kiteitä, jotka rikkovat limakalvoa. Limakalvon rikkoutuminen edistää nuuskan imeytymistä. Nuuska sisältää riippuvuutta aiheuttavaa nikotiinia monta kertaa enemmän kuin tupakka. Nuuskan käyttäjä saa siis elimistöönsä huomattavasti suuremman päiväannoksen nikotiinia kuin tupakoitsija. Nuuska vaurioittaa suun limakalvoja ja hengitys alkaa haista pahalle. Se aiheuttaa myös hampaiden kulumista ja värjäytymistä sekä pahimmillaan suusyöpää. Nuuskan sisältämä nikotiini aiheuttaa tupakan tavoin kunnon heikkenemistä, koska se heikentää verenkiertoelimistön toimintaa.

   Rahaakin kuluu nuuskaa käyttäessä. Nuuska maksaa ja sitä on vaikea hankkia Suomesta, koska nuuskan myynti kiellettiin Suomessa tupakkalain uudistuksen myötä. Tiedätkö miksi nuuskan myynti kiellettiin Suomessa? Koska haluttiin edistää nuorten terveyttä, eiks terveyden edistäminen oo aika hieno juttu! J

   Terveydenhoitajaopiskelijat
   Anne ja Maiju

Kommentointi on suljettu.