Mitä haluat kysyä koulukiusaamisesta? (11/2012)

Ihmissuhteet

Ranuan koulun 7. luokan oppilailla on mahdollisuus lähettää koulukiusaamiseen liittyviä kysymyksiä keskustelufoorumille 19.11.–23.11.12 välisenä aikana. RAMKin hoitoalan opiskelijat vastaavat kysymyksiin nettisivustolla 30.11.12 mennessä.

Kysymykset voi lähettää nimettömänä. Vastausten laatu ja asiantuntemus taataan siten, että RAMKin opettajat tarkistavat vastaukset ennen kuin ne julkaistaan nettisivulla. Keskustelufoorumin toimintaa harjoitellaan ensimmäistä kertaa. Keskustelujen toteutukseen liittyviä kehittämisideoita otetaan vastaan Ota yhteyttä –palstalla.

Ystävällisin terveisin, ArctiChildren –hankkeen projektityöntekijät

4 kommenttia artikkelissa Mitä haluat kysyä koulukiusaamisesta? (11/2012)

  • Hei,

   Kiitos hyvästä kysymyksestäsi. Tähän kysymykseen ei varmastikaan ole yhtä ainoaa oikeaa vastausta. Haukkuminen ja kiusaaminen tapahtuvat yleensä ryhmässä, esimerkiksi luokassa. Usein haukkumiseen liittyy vallan tavoittelu – joku haluaa olla luokan johtaja ja suosituin oppilas muiden mielestä. Haukkuminen on kuitenkin väärä keino hankkia toisten kunnioitus.

   Kiusaaminen koskettaa muitakin kuin vain kiusaajaa ja kiusattua. Kiusaajalla voi olla apuri, joka ei aloita kiusaamista, mutta menee helposti mukaan kiusaamaan. Joku toinen voi puolestaan nauraa ja kannustaa kiusaajaa.

   Aivan tavalliset, mukavat lapset ja nuoret saattavat nimitellä toisiaan. Joskus, kun haukkumista tapahtuu luokassa ja kukaan ei kerro siitä opettajalle, kiusaaminen luokassa voi jatkua.

   Joskus voi tuntua että KAIKKI haukkuvat toisiaan, jos kukaan ei puutu haukkumiseen. Voi kuitenkin olla niin, että vain muutamat luokassa haukkuvat eivätkä muut uskalla sanoa vastaan.

   Terveisin,
   Rovaniemen ammattikorkeakoulun sairaanhoitaja- ja terveydenhoitajaopiskelijat (A702HT11)

  • Hei,

   Älä jää yksin asian kanssa, jos olet kiusattu tai tiedät jotakin kiusattavan. Kerro kiusaamisesta turvalliselle ja luotettavalle aikuiselle koululla tai kotona. Aikuinen voi olla luokanvalvoja tai opettaja, kuraattori, terveydenhoitaja tai vanhempasi. Voit myös puhua asiasta tukioppilaalle tai esimerkiksi vanhemmalle sisaruksellesi – tärkeintä on, että et jää miettimään asiaa yksin.

   Jos näet kiusaamistilanteen, kerro siitä välittömästi aikuiselle. Vaikenemalla tilanteesta tulet samalla hiljaisesti hyväksyneeksi kiusaamisen. Jos sinulla on rohkeutta ja tilanne ei ole fyysisesti uhkaava, asetu uhrin puolelle tukemaan häntä ja pyydä kaveriakin tukemaan.

   Nekin osallistuvat kiusaamiseen, jotka eivät uskalla puuttua siihen – he ehkä pelkäävät, että joutuvat itse kiusaamisen kohteeksi.

   Terveisin,
   Rovaniemen ammattikorkeakoulun sairaanhoitaja- ja terveydenhoitajaopiskelijat (A702HT11)

Kommentointi on suljettu.