Nettiturvallisuusasiaa Rantavitikan 9. luokkalaisille (02/2014)

Moikka Rantavitikan 9. luokkalaiset!

Olemme Lapin ammattikorkeakoulun terveydenhoitajaopiskelijoita ja haluaisimme tietää teitä askarruttavista asioista liittyen turvalliseen netin käyttöön. Olemme koonneet teille pienen infopaketin ja toivomme, että näiden kautta teille heräisi kysymyksiä aiheesta. Voitte lähettää kysymyksiä alalaidan lomakkeella ajalla 27.-31.1. ja me vastaamme niihin 10.2. mennessä. Kysymykset lähetetään nimimerkillä, joten voit kysyä rohkeasti ja turvallisin mielin aremmistakin asioista.

Toivomme, että saisimme teiltä paljon erilaisia kysymyksiä ja saisitte meiltä tarvitsemaanne tietoa nettikäyttäytymisestä.
Terkuin terkkaritytöt 🙂

 

11 kommenttia artikkelissa Nettiturvallisuusasiaa Rantavitikan 9. luokkalaisille (02/2014)

 1. Miksi pitää aina esiintyä omana itsenään, vaikka ei tykkää yhtään näyttäytyä omalla nimellä? Ja saako netissä pitää valenimellä (keksii mahdollisesti mainittaville ihmisille valenimet) blogia, jos tahtoo vain päästellä höyryjä välillä omaan blogiin?

  • Netissä voi esiintyä ilman omaa nimeä ja käyttää halutessa nimimerkkiä. Nimimerkki suojaa kirjoittajan henkilöllisyyttä ja sen suojissa on turvallista kirjoittaa ilman henkilöllisyyden paljastumista. Nimimerkillä esiinnyttäessä voi olla helpompi kirjoittaa asioista, mutta tällöin tulee huomioida se, ettei aiheuta muille harmia omilla kirjoituksillaan. Omia höyryjä voi päästellä, mutta kannattaa muistaa kuitenkin olla tarkka siitä mitä nettiin kirjoittaa, sillä sitä ei välttämättä saa sieltä koskaan poistettua.
   Yleisesti kuitenkin suositellaan nimimerkin käyttöä vain sellaisissa palveluissa, joissa se on yleinen käytäntö. Vaikka kaikilla ihmisillä onkin sananvapaus, on silti suotavaa arvostellessa jotain asiaa tai ihmistä netissä, se pitäisi pystyä tekemään omalla nimellä, eikä piiloutua nimimerkin taakse.

   Terveisin terveydenhoitajaopiskelijat Karoliina, Johanna ja Elina

  • Periaatteessa se on mahdollista. Maailmalla hakkerointi on paljon yleisempää ja Suomessakin on tullut vastaan viime vuosina tapauksia, joissa hakkeroitujen web-kameroiden kautta on seurattu tietokoneen käyttäjää hänen huomaamattaan. Web-kameran Kaappauksen voi kuitenkin estää ajan tasalla olevilla viruksentorjuntaohjelmilla ja – suojauksilla joten näistä kannattaakin pitää huolta.On ollut myös tapauksia, joissa hakkerit ovat va­koil­leet ih­mi­sten tie­to­ko­neiden käyt­töä ja ko­ti­elä­mää hei­dän ko­neil­leen la­tau­tu­neen hait­ta­oh­jel­man kautta. Hakkerit voivat teh­dä verk­ko­si­vu­ja, joista voi la­dat­a asial­li­sel­ta vai­kut­ta­via oh­jel­mia ja kä­vi­jän la­datessa oh­jel­man ko­neel­leen, hän saa tie­tä­mät­tään lin­kis­tä hait­taoh­jel­man. Tämän haittaohjelman kautta hakkerit voivat mahdollisesti tarkkailla tietokoneen käyttäjää.
   Vakoilu on yleistynyt viime vuosina, mutta käytännössä on vielä pieni riski joutua vakoilun kohteeksi. Normaalilla internetin käytöllä mahdollisuus tulla hakkeroiduksi on siis vielä melko pieni, mutta aina tulee muistaa miettiä millaisilla sivuilla liikkuu ja mitä ohjelmia tietokoneelleen lataa.

   Terveisin terveydenhoitajaopiskelijat Karoliina, Johanna ja Elina

  • Hei,

   Kaikilla internetin verkko- ja päätelaitteilla, kuten tietokoneilla ja älypuhelimilla, on oma IP-osoitteensa. Osoitteet tarvitaan, jotta laitteet osaavat lähettää toisilleen viestejä. IP-osoitteet ovat niinkuin postiosoitteitteita.
   Sivustojen ylläpitäjät saavat selville sivustoilla kävijöiden IP-osoitteet, jotta he voivat tarkkailla käyttäytymistä sivuilla ja kiinnittää huomiota häiriökäyttäytymiseen. IP-osoitteen kautta ei kuitenkaan voi selvittää käyttäjän henkilöllisyyttä muu kuin poliisi.
   Voit saada oman tietokoneesi IP-osoitteen selville seuraavan sivun kautta: http://www.ip-osoite.fi tai Ohjauspaneelin kautta kirjoittamalla siellä hakukenttään sovitin ja sitten valitsemalla Verkko- ja jakamiskeskuksesta ’’Näytä verkkoyhteydet’’. Seuraavaksi tulee valita aktiivinen verkkoyhteys ja klikata sitten työkalurivin Näytä tämän yhteyden tila –painiketta. Valitse seuraavaksi Tiedot ja tietokoneen IP-osoite näkyy Arvo-sarakkeen IPv4-osoite-kohdan vieressä.

   Terveisin terveydenhoitajaopiskelijat Karoliina, Johanna ja Elina

  • Hyvä kysymys. Sivustojen ylläpitäjät voivat ottaa yhteyden asiattomasti toimivaan henkilöön ja antaa tarvittaessa varoituksen. Asiattoman toiminnan jatkuessa ylläpito voi poistaa henkilön sivustolta.

   Terveisin terveydenhoitajaopiskelijat Riina, Anna-Mari, Heidi ja Anni

  • Hyvä kysymys. Sivustojen ylläpitäjät voivat ottaa yhteyden asiattomasti toimivaan henkilöön ja antaa tarvittaessa varoituksen. Asiattoman toiminnan jatkuessa ylläpito voi poistaa henkilön sivustolta.

   Terveisin terveydenhoitajaopiskelijat Riina, Anna-Mari, Heidi ja Anni

  • Heippa Make ja Mauri! Kiitos kysymyksistänne. Kiusaamisesta tulisi rangaista aina – tapahtui se netissä tai reaalimaailmassa. Ilmoituksen voi tehdä nettipoliisille, joka voi antaa kiusaajalle virtuaalisen varoituksen. Rangaistuksen nimikkeet voivat olla kunnianloukkaus ja laiton uhkaus, joista voi seurata sakkoja tai vakavimmillaan vankeutta. Rangaistuksena voi myös seurata kyseiseltä nettisivustolta tunnusten poistaminen ylläpidon toimesta.

   Terveisin terveydenhoitajaopiskelijat Riina, Anna-Mari, Heidi ja Anni

Kommentointi on suljettu.